Het Kleurijk Verleden

Screen Shot 2013-12-15 at 19.23.35

De massale watersnood in Nederland, de Suezcrisis, de oprichting van de NAVO, de Koreaanse oorlog en de lancering van de Sputnik. Het zijn maar enkele feiten die de jaren vijftig kleur gaven. Dichter bij huis vond de schoolstrijd plaats, doken de eerste televisies op en had elk café zijn eigen jukebox met nummers van Bobbejaan Schoepen, La Esterella, Rey Franky of de eerste rock-’n’-roll. Met de wereldexpo (Expo 58) kwam de wereld naar België en deed het Atomium of het Amerikaans theater herrijzen. De expo liet de Belg ook kennismaken met nieuwe technologie, een andere (eet)cultuur of producten die nu nog steeds ‘dagelijkse kost’ zijn zoals softijs, cola, dessertchocolade gevuld met praliné of het expo-ijs (twee wafeltjes met daartussen bruine, witte en roze ijs).

Het boek ‘Het kleurrijke verleden – de jaren ’50’ bevat tekeningen van alledaagse voorwerpen, personen of landschappen uit de jaren vijftig. Het boek is niet zomaar een reis terug in de tijd, maar werd ontworpen als kleurboek voor zij die jong waren in de jaren vijftig.  De herkenbare prenten maken het inkleuren niet alleen ontspannend, maar zijn door hun thematiek (de jaren vijftig) aangenamer dan traditionele kleurboeken die ofwel te kinderlijk zijn (kinderkleurprenten) of te gedetailleerd voor personen met beperkt visuele capaciteiten of een beperkte motoriek. De grote lijntekeningen maken dit werk ook voor hen bruikbaar.

‘Het kleurrijke verleden – de jaren ‘50’ is een project van het DementieLab. Het DementieLab wilt laagtechnologische oplossingen aanbieden aan personen met dementie, hun zorgverleners en omgeving. Het DementieLab richt zich specifiek op ontwerpen die het leven van een persoon met dementie aangenamer maken kan. In het ontwerpen van deze oplossingen staat de participatie van de personen voor wie het ontwerp gemaakt wordt centraal. ‘Het kleurrijke verleden – de jaren ‘50’ kwam dan ook tot stand in samenwerking met een oudere persoon die wel van kleuren houdt, maar niet hield van de kinderkleurprenten die hij voordien voorgeschoteld kreeg.

‘Het kleurrijke verleden – de jaren ‘50’ is een eerste in een reeks van kleurboeken voor volwassenen die ontworpen werden door het DementieLab. Meer versies zullen later verschijnen op www.dementielab.be.

Voor meer informatie of om een kopie te kopen, stuur ons een email.
Ook te koop online via Amazon.de voor €7.50 zonder verzendkosten.

Andrea & Niels