In het D-lab staat participatie centraal. De oplossingen die we maken zijn SAMEN bedacht en gemaakt met degenen die de oplossingen zullen gebruiken. We ontwikkelen manieren en methodes (gebaseerd op de principes van participatief design) om dat samen ontwerpen mogelijk te maken. Deze manieren en methodes zullen hier op een later tijdstip gedeeld worden.

 

 

Het DementieLab of D-lab ontwikkelde ook het stappenplan voor participatief design met mensen met dementie. Het geheel is nog volop in ontwikkeling, maar je kan alvast een voorsmaakje krijgen.

 

 

Ben je zelf onderzoeker/ontwerper en heb je nu reeds vragen over onze participatieve design-aanpak, neem dan contact met ons op.

1

Stap 1: Samen het leven in kaart brengen

De ontwerpers, persoon met dementie, zorgverleners, familie, partner,… brengen in kaart welke gewoontes, voorwerpen, personen,… belangrijk zijn. Waar bemoeilijkt dementie het dagelijkse leven?

 

Samen ontwerpen
Stap 2: Samen ontwerpen

Hoe kan een ontwerp het dagelijkse leven aangenamer maken? Samen bepalen we hoe een oplossing werken zal en hoe ze er uit zal zien.

 

ontwerp en evaluatie
Stap 3: Ontwerp & evaluatie

De oplossing is laagtechnologisch: ze is betaalbaar en makkelijk integreerbaar en hanteerbaar. Elke oplossing doorloopt een evaluatie-periode in de thuisomgeving van de persoon met dementie. Na deze evaluatie kan een ontwerp aangepast worden.

 

Delen
Stap 4: Delen

Het DementieLab wil elk ontwerp met personen met dementie, hun familie of zorgverleners delen.